Twitter Mavi Tik Nedir?

Twitter Mavi Tik Nedir?

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından pek çok kişi Twitter mavi tik ile ilgili sorular sormaya başladı. Elbette, bu durum reklam açısından en çok Elon Musk’ın işine yaradı diyebiliriz. Eğer gündemi çok sık takip etmiyorsanız ya da Twitter mavi tik ne bilmiyorsanız, bu yazımızı okuyarak hem geçtiğimiz haftalarda olan tüm olayları kısaca öğrenebilir hem de Twitter mavi tik ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.

Ne Olmuştu?

Kasım ayının başında Twitter’ı resmen devralan Elon Musk, sosyal medya platformunun yapısında büyük değişikliklere gitmişti. Öncelikli olarak Twitter’da çalışan ekibi büyük oranda kendine göre yeniden düzenleyen, yeni kişileri işe alıp bazı kişileri de işten çıkaran Musk, Twitter’daki pek çok dinamiği de baştan düzenlemişti. Bu süreçte, Elon Musk, Twitter’daki mavi tık konseptinin bir nevi kast sistemi olduğunu, bunun saçmalık olduğunu, bundan sonra ayda belli bir ücret veren herkesin mavi tık sahibi olabileceğini duyurmuştu. Bunun üzerine yaptığı açıklamalarda, Musk, Twitter’da mavi tik almak isteyen kişilerin ayda 8 dolar gibi bir ücret ödemeleri gerekeceğini söylemişti.

Bu açıklamalardan sonra kısa süreliğine de olsa Twitter Blue adı verilen mavi tik satışı başlamıştı. Ancak, bu süreç Elon Musk’ın biraz elinde patladı denebilir; zira, çok sayıda kişi 8 dolara mavi tik alıp yaptıkları paylaşımlar ile çeşitli firmaları taklit etmeye başladı. Hatta, bazı kişiler profil fotoğraflarını ve isimlerini değiştirip Elon Musk gibi tweet atmaya başladı. Bu durum bazı şirketlerin büyük hisse kayıpları yaşamasına sebep oldu. Bütün bu kargaşa sonrasında durumu kontrol altına almak adına, Musk, kısa sürede mavi tık satışını durdurmaya karar verdi. 

Mavi Tık Nedir?

Peki, bu kadar olaya neden olan mavi tık tam olarak nedir? Aslında, temel amacı dezenformasyonla mücadele olan mavi tık, Twitter’daki hesapların gerçek kişiler ya da kurumlar olduğunu kanıtlamanın bir yoludur. Normalde, belli belgeler ve kimlik kanıtlama yöntemleri ile alabildiğiniz mavi tık sayesinde takipçilerinize hesabınızın gerçek bir kişiye ait olduğunu gösterebilirsiniz. Ancak, Elon Musk’ın başlattığı ve kısa sürede sonlandırmak zorunda kaldığı mavi tık satışı, mavi tıkın işlevini büyük oranda baltaladı. Şimdilik mavi tık şöyle ya da böyle eski işlevini kazanmış gibi duruyor. Ancak, ileride ne olacağını bilemeyiz.

Üye girişi
Servisler
Blog